Méhpempő
Méhkenyér
Virágpor

Hogyan keletkezik a propolisz?

A propolisz majdnem ugyanolyan lenyűgöző, mint a méz. A propolisz a fákról begyűjtött, majd a méhek által metabolizált termék.
A méhek főként a kaptár elszigetelésére használják és segítségével bebalzsamozzák azokat a nem kívánt betolakodókat, akik bejutottak a kaptárukba. Ez magyarázza az elnevezését is: a görög „pro” és a „polis” szavakból melyek összetéve „a városért” jelentik.

A propolisz nagyon fontos szerepet játszik a méhek életében. A méhek a propoliszt használják a repedések befedésére, a méhbejárat kisebbítésére, vele fedik be a kaptár függőleges kereteit és ezzel vonják be a kaptár falait is.

A méhek összekeverik a fákról begyűjtött gyantákat a nyálukkal és viasszal és főként meleg napokon állítják elő, amikor a hőmérséklet meghaladja a 20 °C-ot.

A propolisz a kaptárokat egy nagyon steril élőhellyé teszi. A kutatóorvosok arra jöttek rá, hogy a propolisz sterilebb környezetet nyújt, mint ami a kórházakban található. Antibakteriális tulajdonsága gátolja a baktériumok, vírusok és gombák szaporodását.

A méhek a fák gyantájából keveset kiszippantanak és a hátsó lábaikkal található pollengyűjtőbe helyezik, majd visszarepülnek a kaptárba, ahol a még folyékony propoliszt elraktározzák a későbbi felhasználásig.

A végső propolisz begyűjtését, ún. propolisz szedő ráccsal végezzük.

A propolisz állaga és minősége

A propoliszt már számos kutatásnak vetették alá, melynek köszönhetően igen magas helyet ért el a természetes, biotermékek ranglistáján.

A legtöbb kutató, a propolisznak két fontos tulajdonságát emeli ki: korlátozza a baktériumok szaporodását és nagyon erősen védi szervezetünket ellenük. Tehát szervezetünket erősíti, így az meg tud küzdeni a betolakodókkal.

A propolisz nem egy gyógyszer, hanem a természet munkája, pontosabban egy természetes táplálék-kiegészítő.

A propoliszt a méhek nem gyűjtik olyan szorgosan, mint a mézet, vidéktől függően egy kaptárnyi méh 100-400 gramm propoliszt képes előállítani. Színe a növény fajtájától, elhelyezkedésétől függ.

A mérsékelt éghajlatú területeken a színük változhat világos barnától sötét barnáig, míg a sarkkör közelében levő helyeken színe narancssárga. Brazíliában a propolisz színe zöld, keverve sárgás barnával, míg például Ausztriában és a trópusi helyeken a propolisz színe akár fekete is lehet.

Sokan sajnos azt hiszik, hogy a hazai propolisz színe az fekete, de ez csak a megégetett – ezáltal alacsonyabb minőségű – propoliszra érvényes. A jó minőségű propolisz szine Magyarországon barnás, azaz eredeti természetes színű.

Kérem értesítsenek, ha vannak akciók