Méhpempő
Méhkenyér
Virágpor

A propolisz hatásai

A propolisz az idő az évek során számtalan újdonságot tárt elénk az alternatív gyógyászat területén, de kevésnek sikerült bebizonyítani igazi értékét, és megőrizni aktualitását. Ha 10 természetes gyógyterméket választhatnánk, melyeket magunkkal kellene vinni egy nehéz hosszú útra, a propolisz az elsők között lenne.
Az alábbiakban olyan betegségek, egészségügyi problémák következnek, melyek kezelése során a propolisz magas hatásfokon működik, és ezt hosszú évek ellenőrzött tapasztalatai bizonyítják.

Ugrás egy betegséghez:

BabáknakBőrfekélyek Bőrfertőzések Bőrgyulladások Colitis Égései Sebek Ekcémák Fekélyek Fogfájás Fülproblémák Giardiás fertőzés Gyerekeknek Gyomorhurut Hasfájás Herpesz Hörghurut Immunerősítés Kullancscsípés Lázas betegségek Légzőszervi problémák Magas vérnyomás Menopauza Méregtelenítés Pattanás, Mitteszer Prosztatagyulladás Rákbetegség Szájüreggyulladás Szívritmuszavarok Szürkehályog Tályog Tavaszi fáradtság TBC Tuberkulózis Tüdő, Asztma Tyúkszem Véralvadás Vese-, Epegyulladás Veseelégtelenség

Égési sebek

A propolisz hatásaiSok év orvosi gyakorlat tapasztalata megmutatta, milyen hatékony és kényelmes a propolisz tinktúra alkalmazása I. és II. fokú égési sebek kezelésében. Szokatlan egy alkoholos oldat használata égési sebre, de a propolisz tinktúra különleges. Elsősorban az alkohol azonnal elpárolog a testhő miatt, nem okozva károsodást, sőt elvonja a felgyülemlett hő egy részét. Az oldatból fennmaradt propolisz - mint egy védő és gyógyító lepel - marad a seben, aminek érzéstelenítő hatása is van.
Alkalmazási javaslat:  kulcsfontosságú, hogy az első 30-60 percben anélkül, hogy bekötöznénk, ismételjük a propoliszos tinktúra borogatást, valahányszor a fájdalom erősödik, vagy töltsük direkt az érintett területre. Ez jelenthet pár percenkénti alkalmazást is. A jutalom nem marad el. Fél órán belül a fájdalom alig érezhető, a gyulladás jelei ahelyett, hogy nőnének, csökkenek, és lassan eltűnnek. tetejére

Szájüreggyulladás: paradontózis, afta, rák

Rendszerint közvetlenül a nyálkás részekre nem teszünk propolisz tinktúrát, mivel nagyon erős. A szájüregben szájvízként használunk a következőképpen elkészítve: egy kicsi pohárba (maximum 50 ml) tegyünk 1-5 ml propolisz tinktúrát (szükség szerint) és adjunk hozzá sima vizet. A kapott oldatot folyamatosan használhatjuk a szájüreg fertőtlenítésére, de kezelhetünk vele más szájüregi problémákat is, mint a paradontózis, afta vagy sérülések. Kóros esetekben minimum 3 öblítés javasolt naponta.
A paradontózisban szenvedők megfigyelhetik, hogy rövid időn belül a fogínyük már nem vérzik, a fogak nem mozognak, stabilan visszailleszkednek helyükre 1-2 hónap kezelés után. Ugyanígy használható szájüregrák esetén, enyhítendő a helyi jelenségeket.
A kicsi, de kínzó afták megelőzhetők. Ha rajtakapjuk az aftás hólyagot, mielőtt elfekélyesedik, és tiszta propoliszt teszünk rá, az meg fog száradni. Így előzhetjük meg az elfekélyesedés fájdalmas formáját. tetejére

Fogfájás

Ha a fogunk fáj, egy vattadarabot mártsunk a kivonatba és kenjük be vele a fájó fogat, a fájdalom elillan és így megelőzzük a fertőzést. tetejére

Májbetegségek, Hepatitisz

Propolisz cseppekB, C vagy D vírus okozta krónikus hepatitis esetén a propolisz jó eséllyel használható, mivel kontroll alatt tartja a vírusok terhelőképességét, vagy lecsökkenti szinte észrevehetetlen értékekig.
Használati javaslat: A propolisz tinktúra 2-szer 2-3 ml/nap dózisokban szedhető, kötelezően összekeverve mézzel, ami az alkoholos hatását elnyomja.
A propolisz mellé májproblémák esetén, a nyers virágpor és a tiszta méhpempő, visszaépitik a máj szerkezetét és csökkentik az alkohol káros hatását, ami ugyan nem nagy mennyiség ahhoz képest, hogy a többi propoliszban lévő anyag milyen kítűnő hatású.

Gyomor- és Nyombélfekély

Jó tudni, hogy a fekély egy olyan betegség, amit figyelemmel kell követni. A savkötők túlzott alkalmazása álcázhatja a fekély terjedését vagy elrákosodását. Jó, ha ellenőrzött kezeléseket alkalmazunk, a hatékony gyógyulás érdekében. Ezek közül az egyik az apiterápiás kezelés propolisz tinktúrával.
Használati javaslat: 2-3 ml propolisz tinktúrát vehetünk be 2-szer 1 nap, feltétlenül összekeverve mézzel, legalább 15 perccel evés előtt. Néha fájdalmak észlelhetők a kezelés elején. Ezeket el kell viselni, nem tartanak sokáig.
A fekély méretétől függően a kezelés 1-3 hónapig tarthat. Nagy segítségünkre lehet elkeverve vízbe áztatott palkaszárral. Ne felejtsük el: a helyes és jó táplálkozás elengedhetetlen feltétel. Kerüljük a szénsavas italokat, savas és fűszeres ételeket, a kávét és a cigarettát. tetejére

Fülproblémák

Kb. 40 éve orosz kutatók klinikai tanulmányok kapcsán kimutatták, hogy egy ¼ részes propolisz tinktúra valamit ¾ rész olaj (kukorica vagy olíva) nem várt eredményt produkál süketség esetén. Kicsi gézdarabot bemártunk ebbe a keverékbe, és este a fülünkbe tesszük. Otthagyjuk reggelig.
A jól bevált külső borogatást is lehet alkalmazni. Középfülgyulladás esetén vizes oldatot kell használni. Nem ajánlott a tinktúra közvetlenül a dobhártyára. tetejére

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések esetén a propolisz kedvenc gyógymód, mivel erős vírusölő hatása van. Mivel az influenzát is vírus okozza, sőt a torokbetegségek 90%-a is vírusos, ezért kitűnően használható kezelésükre. Ezekben az estekben nem igazolt az antibiotikum „elsődleges” alkalmazása, mivel ez csak a baktériumokat öli meg a vírusokat nem.
Használati javaslat: Ha a hűlés kezdetleges jeleinél nagyobb adagban propolisz tinktúrát veszünk (2-3-szor /3 ml/nap felnőtteknél és 2-3-szor 3 csepp/kg gyerekeknél, mézzel összekeverve), a gyógyulás sokkal gyorsabb és a tünetek sokkal enyhébbek. Előfordulhat, hogy a meghűlés további tipikus jelei elmaradnak. tetejére

Gyerekeknek, Csecsemőkenk

Ha a csecsemők be vannak oltva, mielőtt még ki lenne fejlődve az immunrendszerük, vagy antibiotikumos kezelést kapnak, akkor miért ne kaphatnának a kaptár termékeiből?
Használati javaslat: 1-3 csepp /kg.
Főleg a közösségben élő gyerekeknél megelőzés célú alkalmazása nagy hatású: ezek a gyerekek egyre ritkábban hűlnek meg, majd a meghűlés csak kivételes esetben fordul elő.

Propolisz cseppek

Kullancscsípés, Lyme kór

Habár egy társadalmi pszichózis alakult ki a „kullancsinvázió” témában, lássuk be, hogy normális dolog, hogy a természetben egyik évben egyik fajta élőlényből van több, másik évben egy másik fajtából, legyen az állat vagy növény. Ráadásul a Borrellia burdorferi nevű fertőzést, amit a kullancs terjeszt, és az utóbbi időben nagy figyelmet kapott, más rovarok is terjesztik (többek között a hétköznapi szúnyog is).
A Lyme kór gyakoribb előfordulása nemcsak a köszönhető, hanem az emberiség immunrendszerének a legyengülése is okozza. Ha tudjuk, hogyan védekezzünk az esetleges csípések negatív hatása ellen, akkor nyugodtan élhetünk.
Ajánlott kezelés: Kullancscsípés esetén a kullancs teljes egészében való eltávolítása után, a helyét azonnal be kell borogatni propoliszos tinktúrával. Ez elpusztítja az esetleges szpirochéta maradványokat, amit a kullancs hagyott. A teljes biztonság érdekében szedhetünk pár napig szájon át propolisz tinktúrát dupla dózisban. tetejére

Hörghurut

Hörghurut, légzőszervi megbetegedések sok váladékkal esetén, naponta 4-szer 1 kanál propoliszos mézet ajánlott enni, 3 hetes kúrát tartva. A propolisz egy kitűnő antibiotikum, ami fokozatosan hat, meggátolja a baktériumok szaporodását, helyreállítja a sérült szöveteket, elősegíti a felgyülemlett váladék kiürülését a légzőszervekből. tetejére

Gyomorhurut

Gyomorhurut, gyomorfekély 30 csepp propolisz tinktúrát teszünk egy szelet száraz kenyérre, és éhgyomorra bevesszük. Hasonlóan 4-6 dózist ehetünk naponta, ami gyógyítja a gyomorfalat, szabályozza a kiválasztott gyomorsav mennyiséget.
Fontos azonban, ha nem használunk megfelelő mennyiségű kenyeret, a tinktúra súlyosbíthat helyzetünkön a benne lévő alkoholtartalom miatt. tetejére

Erjedéses és rothadásos colitis

50 csepp propolisz tinktúrát teszünk egy kanál mézbe és éhgyomorral bevesszük. 3 hasonló dózist veszünk be naponta evés előtt. Maximum 5 hét alatt meggyógyulunk.
A colitiszban szenvedőknek a propolisz tinktúrát kenyérrel kell bevenni, mivel a méz súlyosbítja a betegséget.
S. Nikolov bolgár orvos egy tanulmányt készített ezzel a kezeléssel 45 colitisban szenvedő betegen. 1 hónap után észrevette, hogy 43-an közülük pozitívan reagálnak. Általában 20 nap után a fájdalom és más panaszok eltűntek, a kezelést csak a hatás megerősítése miatt folytatták. tetejére

Tavaszi Fáradtság

Egyes anyagok mind pl. a flavonoidok a propolisz összetételéből, kitűnő hatással vannak a tavaszi fáradtság kezelésére. Nagyon jó idegerősítő, lassítja egyes fontos vitaminok lebomlását a szervezetben (pl. C vitamin), így jobb felszívódást biztosít, növeli a hormontevékenységet.
Tavaszi fáradtság ellen egy 3 hetes kúrát végezhetünk, propoliszos mézzel, amiből 6 kiskanállal veszünk be naponta. tetejére

Legyengült Immunrendszer

Párhuzamosan végzett tanulmányok Japánba, az Egyesült Államokba és Oroszországba kimutatták, hogy a propolisz erősen aktiválja az immunrendszert. Az alkoholos kivonat szisztematikusan alkalmazva növeli azon sejtek termelődését, melyek az immunrendszerre specializálódtak, „agresszívabbá” teszi őket, ami nagyobb ellenállást eredményez a kórokozóval szemben.
Alkalmazáis javaslat: az immunrendszer megerősítésére 3 hetes kúrát végezzünk, 30-40 csepp propolisz tinktúrát veszünk be naponta. tetejére

Magas vérnyomás és szívritmuszavarok

Egy kínai szívkórházban végzett kutatások Jiangsu-ban kimutatták, hogy 300 mg propolisz tinktúra (kb. 150 csepp) alkalmazása naponta, csökkenti a vérnyomást, szabályozza a szívritmust és csökkenti a koleszterin szintet a vérben. Ugyanakkor megállapították, hogy az érfalak rugalmasságát is helyreállítja.
A szívbetegségben szenvedőknek nem ajánljuk a propolisz fogyasztását. tetejére

Rákbetegség

Több mint 30, a világ különböző pontjain végzett kísérlet kimutatta a propolisz kivonat több, mint ígéretes hatását, úgy belsőleg, mint külsőleg alkalmazva. Belsőleg alkalmazva 30-50 csepp naponta 4-szer megakadályozza a rosszindulatú sejtek kialakulását, növeli az immunrendszer kapacitását, hogy megsemmisítse a rákos sejteket, segít a szervezet ökológiai egyensúlyát helyreállítani rákos betegeknél. Jó eredményeket értek el propolisz belsőleges kezelésével a mellráknál, vastagbél és nemi szerv ráknál, bőrráknál, tüdő és máj metasztázisoknál.
Egy korábbi jugoszláviai tanulmány kimutatta, hogy a propolisz szisztematikus alkalmazása megelőz sok kellemetlen tünetet, amik a sugárkezeléssel járnak. Ugyanakkor a propolisznak nagyon jó hatása van külsőleg alkalmazva, a rákos területeken. tetejére

Giardiás fertőzés

Amit a giardia lamblia parazita okoz. 30 napos propolisztinktúra-kezelés után a betegség megszűnik. 50 csepp propolisz tinktúrát veszünk be naponta 4-szer egy darab kenyéren, evés előtt. tetejére

Tuberkulózis

Egy oroszországi tanulmány, amit H. Karinova és E.I. Radionova 135 tuberkulózisos betegen végzett, csodálatos eredményeket mutatott. 10 hónapig 7-10 ml tinktúrát alkalmaztak naponta. Ez idő elteltével a betegek 25%-a meggyógyult, 12 beteg kivételével mindenkinek jelentősen javult egészségi állapota. Az a 12 beteg, aki nem reagált a kezelésre, vesetubekulózisban szenvedett. tetejére

Fertőző ekcémák

Naponta tegyünk rá propoliszos borogatást, amit legalább 1 óráig tartsunk rajta. Száraz ekcémák esetén propoliszos kenőcsöt használjunk, vagy propolisz és körömvirágkrém keverékét (kapható a kereskedelemben), 2-3-szor naponta. tetejére

Pattanások, Mitteszerek

Pattanásos mitesszeres bőr, kelések tályogok ellen, helyileg alkalmazzuk a propolisz tinktúrát egy darab vatta segítségével. tetejére

Bőrfekélyek, Lábszárfekélyek

64 (23 és 98 év közti) beteg lábát kezelték propolisz tinktúrával és kenőccsel. Mindennap propolisz tinktúrát alkalmaztak a fekélyes helyre, a környékét pedig propolisz kenőccsel kenték be. A kezelés 4-12 hétig tartott. Végül a 64 betegből 19-nek semmilyen klinikai jele nem volt a betegségnek, a többi 39 beteg pedig sokkal jobb állapotba volt. tetejére

Herpesz

Egy pipetta segítségével a sebes helyre kell csepegtetni a propolisz kivonatot, amíg egy kisebb kéreg ki nem alakul, ezt ne vattával kenegessék (ugyanis a propolisz hajlamos hamar felszívódni a vattába). Ezt 2-3 alkalommal el kell végezni naponta.
A gyógyulási idő 80%-ára csökken, 3-4 alkalomnál után visszaesés lehetősége felére csökken - így szól egy 1995-ben, Svédországban végzett tanulmány. tetejére

Fertőző bőrgyulladás

Propoliszcseppes gézt tegyünk a sebre, melyet egy órán át kell rajta tartani. A száraz bőrgyulladások esetén propolisz vagy propoliszos körömvirágkenőcsöt kell alkalmazni, 2-3 alkalommal naponta. tetejére

TBC

Pulmonális TBC esetén használjunk 30 cseppet naponta 3 alkalommal és hetente kétszer végezzünk inhalációt. Ez alkalommal fél liter forró vízbe adjunk 100 csepp kivonatot. tetejére

Tyúkszem

A tyúkszem és a következő módon kezelhető: ha lehetséges, lefekvés előtt egy darab vattát propolisz kivonatba mártunk, és a fájdalmas területre helyezzük. Napközben használhatunk propolisz kenőcsöt, szappannal vagy szalicilsavval. tetejére

Méregtelenítés

A propolisz nem csak a kórokozókat teszi tönkre, de növeli a fagocitózist, az idegen anyagok kiszűrésének folyamatát a szervezetből. Az elhalt vagy tönkretett sejtek mérgezést is okozhatnak, ha nincsenek idejében eltávolítva a vérből.
A falósejtek (fagociták) pont ezt teszik. De amikor a szervezet beteg, nem tud azonnal hatni, és ilyenkor a propolisz segít a szervezetnek kijutni ebből a stresszhelyzetből, eliminálva az idegen anyagokat. tetejére

Hasfájás

Ha hasfájással küszködünk, ajánlott meginni 50 csepp kivonatot egy dl vízben feloldva.
A fájdalmak hamar megszűnnek. Ha bélparazitáink vannak, ez ajánlott naponta kétszer, éhgyomorra. tetejére

Vesegyulladás, Epegyulladás

A vese és az epe gyulladására naponta kétszer 40 csepp, egy dl pohár vízhez. Ezt a gyógyulásig folytatni kell. tetejére

Menopauza

A nőknél megjelenő menopauza esetén egy évig naponta 10 csepp. Érdemes a propolisz mellé méhpempőt is fogyasztani. tetejére

Prosztatagyulladás

A prosztata gyulladására 30 csepp ajánlott naponta. A prosztata gyulladása és egyéb prosztata problémák esetén, a propoliszt fogyasszuk együtt a méhkenyérrel.

Tüdő, Asztma

A propolisz jól kordában tartja az asztmát. Tüdőproblémák esetén leginkább ajánlott a propoliszkivonatot 50-50%-ban vízben feloldani és vele inhalálni. A propoliszkivonatot összekeverhetjük mézzel is, így fogyasztva belsőleg.
A propolisz jól kezeli a tüdőproblémákat. Szakemberek szerint a propolisz más, veszélyesebb tüdőbetegségeknél is felgyorsítja a gyógyulást, mint a tüdőtágulás, tuberkulózis vagy tüdőgyulladás. tetejére

Véralvadás

A propolisz lassítja a vér alvadásának folyamatát. Ez nagyon fontos az agyi érkatasztrófák és szívrohamok kezelése esetén. tetejére

Bőrfertőzések

Az akut sebek gyógyítása mellett, a propolisz különösen hasznos a különböző krónikus bőrbetegségek megszűntetésében is. Figyelembe kell vennünk, hogy a bőr a szervezet kirakata. Mikor krónikus bőrbetegségről beszélünk, nemcsak külsőleg kell kezelnünk magunkat. Mindig szükséges egy belső kezelés is, amiben a propolisznak úgyszintén fontos szerepe lehet. Külsőleg általában a nedves sérülésekre használjuk, ami elősegíti a száradást is. A száraz sebekre és hegekre is, a különböző krémek mellett, használjunk belsőleg propoliszt is. tetejére

Magas vérnyomás

Magas vérnyomás esetén naponta 30 csepp a gyógyulásig.

Tályogok

A propolisz igen jótékony a tályogok kezelése során. Meggyorsítja a felszívódást és a vér áramlását a tályog helyén. Ezeket a tulajdonságokat kombinálja az antibakteriális, fájdalomcsillapító és egyéb hatásaival. tetejére

Lázas betegségek

Az összes olyan betegséget, melyek fertőzőek és lázat okoznak, 30 cseppel kell kezelni naponta. tetejére

Szürekhályog

Segít a szürkehályog gyógyításában és megelőzésében, a látás helyreállításában és a szemünk sötéthez való alkalmazkodásában. tetejére

Veseelégtelenség

Veseelégtelenségben szenvedőknek kifejezetten tilos a propolisz használata.

Kérem értesítsenek, ha vannak akciók