Tiszta méhpempő
Nyers Virágpor
Méhkenyér centrum

7 fontos tudnivaló a Propoliszról

Az évek során sok új áruval találkozhattunk a természetes orvoslás területén, viszont közülük elég kevés tartotta meg értékét és aktualitását. Ha választhatnánk tíz ilyen termék közül, a propolisz biztos az elsők között szerepelne.
A méhészeti termékek nemhogy átmentek az idő vizsgáján, de mára már az egyik legkutatottabb termékekké váltak, mind a propolisz mind a méhpempő vagy a virágpor.

Propolisz íze

Íze erős, pikáns és rengeteg a „metálhoz” hasonló tulajdonsága.
A méhek a fák és a rügyek kérgéről gyűjtik be a speciális gyantát, balzsamot, melyet aztán a kaptárban összekevernek viasszal, virágporral. Ezek után végeredményképp megkapják azt a terméket, melyet mi propolisznak nevezünk.

Összetétele: 50-55% balzsamok és gyanták, 7-35% viasz, 5-10% illó olajok, 5% pollen, 5-20% bioflavonoidok.

A propolisz színe

A méhek a propoliszt a fás növényekből gyűjtik. Leginkább a nyár, fenyő, fűz, gesztenye, tölgy és csonthéjasok gyantás, viaszos, balzsamos kérgeiről és a rügyekről szedik egész évben. A propolisz színe, illata a gyűjtött anyag függvényében változó. A Kárpát-medencében a jó minőségű propolisz színe általában barnás.

Flavonoid gazdagság

Az egyik legfontosabb tudnivaló: az összetétele és ennek jótékony hatása az emberi szervezet egészségére. Tudnunk kell, hogy a propoliszban több hasznos anyagcsoport található: flavan (acacetin, krizin, apigenin), flavanol (galangin, izalpinin, kaempferol), flavanon (pinocembrin, pinostrobin, pinobaksin), kalkon, aromás savak, alkoholok, ketonok, szénhidrátok, gyanták és balzsamok, illóolajok, vitaminok ( A, C, E, PP és a B komplex vitamin összetevői), nyomelemek (nátrium, kálium, magnézium, kalcium, alumínium, cink, vas, króm, mangán, réz, stb.), aminosavak, csersav, virágpor stb.

Az ősi gyógyító

A történelmi kutatások igazolják, hogy már az egyiptomiak is használták a propoliszt az orvoslásban és a balzsamozás során is. A Bibliában és a Koránban is említést tesznek róla.

Tudjuk, hogy a rómaiak és a görögök is használták. Arisztotelész, aki 6 fejeztet írt a méhekről és ezek termékeiről, ajánlja a propoliszt a fertőzött sebek kezelésére is.
A középkorban tudjuk, hogy nagyon sok kolostor rendelkezett kaptárokkal.

A propolisz újra feltűnik a búr háborúk során, mint egy vazelinnel készített termék, melyet sebészetben használtak kiváló eredményekkel.
A második világháború során igen gyakran használták az oroszok a harcok alatt.

A propolisz nagy adagban

Nagyon fontos tudni, hogy nem tapasztaltak propolisz okozta mérgezést még nagy dózisok esetén sem. Az Ausztriai Méhészeti szemináriumon Dr. Prof. Siegfried Ansorge kimutatta, hogy egereknek 1400 mg/kg/nap adagoltak 90 napig, mindenféle mérgező hatás nélkül. Arányosan egy 70 kg súlyú embernél a dózis 98 g tiszta propolisz lenne naponta!

A propolisz allergia

Néhány személy esetében a propolisz külső vagy belső használata allergiás reakciót okozhat. Ezért, mielőtt elkezdenénk egy ehhez hasonló kúrát, el kell végezniük egy tesztet néhány csepp propolisz külső vagy belső használatával, hogy megfigyelhessük az eredményt. Ha jelentkeznek zavaró vagy irritáló, gyulladásos tünetek, légúti hurut, vagy kipirosodik a bőr, ne használják a propoliszos kezelést.
A propolisz kiváló helyettesítői a nyári rügyek vagy a nyári rügykivonatok, melyeknek hatása nagyon hasonló a propoliszéhoz, de a szervezet jobban elviseli őket.

A propolisz alkohol tartalma

Napi 10 ml-nél több 70 vagy 96 fokos propolisz tinktúra fogyasztásánál figyelembe kell vennünk az alkohol bevitelét is. Vannak, akik nem fogyaszthatnak alkoholt, vagy csak nagyon keveset. Ilyenek a májbetegségben szenvedők, epilepsziásak, vagy pszichikai betegek, de ide tartoznak a gépjármű vezetők is. Napi 10ml ugyanakkor egy igen nagy dózis, amelyet csak kivételes esetekben ajánlott fogyasztani. Néhány csepp propolisz tinktúra nem mutatható kis gépjármű vezetőknél a rendőrségi szondával.

Kérem értesítsenek, ha vannak akciók